![]() |
Fot. Straw Art |
Nie bez przyczyny pojawiła się nuta trącająca Brzechwą - Kasia kaczkę znajduje z buraczkami. Mi wystarczą owoce. Pieczone jabłko, duszona śliwka, lub jak tutaj karmelizowana gruszka. I nic więcej….
Składniki :
Kaczka sztuk raz
Cztery jabłka
Trzy gruszki
Dwie łyżki smalcu
Połowa kostki masła
Sól, pieprz, cukier, garść majeranku, łyżka octu winnego,
trochę czasu i jak ktoś się upiera –
zasmażane buraczki :-)
Przygotowanie:
Oprawioną kaczkę nacieram porządnie solą, pieprzem i majerankiem.
W środku również. I zostawiam na noc w lodówce.
Obieram jabłka, wydrążam gniazda nasienne i kroję w
ćwiartki. Dwa jabłka wkładam do środka, kolejne dwa układam dookoła kaczki,
która zaległa w naczyniu żaroodpornym (piekę pod szczelnym przykryciem).
Podlewam wszystko połową szklanki wody, dodaję smalec i wkładam do piekarnika.
Pierwsze piętnaście minut 200 stopni, kolejne cztery godziny
150 stopni. Kaczka to stworzenie typowo wonne, więc należy o nią dbać. Co
dziesięć minut przekręcić, lub obficie polewać powstałym sosem inaczej na stole
wyląduje wiór. Na sam koniec warto przesmarować kaczkę odrobiną masła – ładnie
i szybko się rumieni. I to cała
tajemnica pieczonej kaczki….
Karmelizowane gruszki…
Gruszki obieram, przekrawam na ćwiartki i wydrążam gniazda
nasienne. Na patelnię sypię trzy łyżki cukru i czekam aż zacznie się lekko
topić. Dodaję trzy lub cztery łyżki masła i zdejmuję z ognia co by się masło
nie zaczęło przypalać. Następnie dodaję łyżkę octu winnego jabłkowego lub
ryżowego, wkładam gruszki i duszę na małym ogniu często mieszając, przez
piętnaście minut.
![]() |
Fot. Straw Art |
Komentarze
Prześlij komentarz