![]() |
Fot. Straw Art |
Przystawka, której na świątecznym stole zabraknąć nie może.
Obok różnych postaci śledzia, faszerowanych jaj, past, czy auszpików, tatar zdecydowanie wyróżnia się wśród „starterów”. Delikatny smak wołowiny, kremowa konsystencja żółtek i
oleju, w towarzystwie kiszonego ogórka, cebulki i przypraw budzi we mnie
świąteczne wspomnienia z dzieciństwa.
Składniki :
Pół kilograma chudej mielonej wołowiny (najlepiej polędwicy)
Średnia cebula
Cztery średnie ogórki kiszone
Pięć żółtek kurzych jaj
Olej – tyle ile wchłonie mięso
Sól, pieprz do smaku.
Można dodać trzy- cztery marynowane grzyby.
Przygotowanie:
Wołowinę rozcieram w misce powoli dodając olej i żółtka, tak
żeby uzyskać kremową masę. Siekam na drobno cebulkę i obrane kiszone ogórki.
Dodaję do mięsa, doprawiam solą i pieprzem.
Doprawione mięso można podawać
osobno z posiekanym ogórkiem i cebulą, ale ja wolę gdy wszystko tworzy jedną
różną w konsystencji całość.
Bardzo istotne jest to, aby potrawę przygotowywać tuż przed podaniem.
Smacznego :-)
Komentarze
Prześlij komentarz