![]() |
Fot. Straw Art |
Często mylnie nazywany białym barszczem, lub żurem. Żurek, a przynajmniej w wersji znanej mi ze świątecznych stołów, to „cienki” wywar na pszennym zakwasie, okraszony gotowanym jajkiem, białą kiełbasą i podany z tłuczonymi ziemniakami. Nic w nim postnego, jak to w staropolskich barszczach bywało.
Składniki:
Duży szponder
Trzy skrzydła kurczaka, lub szyjka indycza
Włoszczyzna
Dwa litry zakwasu pszennego (z braku czasu użyłem kupnego)
Dziesięć białych kiełbasek
Przyprawy typowe dla zup – listek, ziele angielskie, sól, pieprz, jeśli
zakwas jest własnoręcznie robiony, dodaję szczyptę majeranku.
Przygotowanie:
Podaję z pokrojoną w talarki białą kiełbasą, gotowanym jajkiem i ziemniakami. W zasadzie, z racji słusznej ilości dodatków można traktować tą wersję jako zupę i drugie danie w jednym.
Smacznego :-)
Mmmm.. pycha!
OdpowiedzUsuń