![]() |
Fot. Straw Art |
Ta kuzynka dyni będzie się na naszym stole przewijała w różnych postaciach. To racuszek, to kotlecik, to wypełniacz warzywny, czy kolorystyczna fanaberia. Do tego całkiem zdrowa. Tym razem wypełnia nasz niedzielny stół w wersji faszerowanej mielonym mięsem.
Składniki:
Trzy średnie cukinie, kabaczki, lub bakłażany
Pół kilograma mięsa mielonego wieprzowego, lub drobiowego
Średnia cebula
Świeży pomidor
Dwa ząbki czosnku
20 dkg sera żółtego
Sól, pieprz, czerwona słodka papryka, olej do smażenia
Przygotowanie:
Mielone mięso solę, doprawiam pieprzem i odstawiam na
godzinę. Po godzinie, na rozgrzaną patelnię wrzucam poszatkowaną cebulę, przetarty
lub wyciśnięty ząbek czosnku i chwilę przesmażam. Następnie dodaję mielone
mięso i wszystko razem smażę na średnim ogniu około dziesięciu minut, często
mieszając. Na ostatnie dwie minuty dodaję kolejny wyciśnięty ząbek czosnku oraz
pokrojonego na drobno pomidora. Przyprawiam do smaku solą, pieprzem i papryką.
Tak przygotowany farsz odstawiam do
wystygnięcia.
Cukinie przekrawam na połowy i łyżką wydrążam gniazda
nasienne tworząc miejsce dla mojego farszu, który pieczołowicie wkładam do
środka. Następnie układam je na blasze
wyściełanej papierem do pieczenia i zapiekam około dwudziestu minut w
temperaturze 180 stopni. Na sam koniec posypuję tartym żółtym serem i zapiekam
jeszcze pięć minut.
Tak przygotowane cukinie idealnie współgrają z pomidorami,
czosnkowym sosem, czy sałatą lodową. Albo ze wszystkim na raz :-)
![]() |
Fot. Straw Art |
Smacznego :-)
Komentarze
Prześlij komentarz