![]() |
Fot. Straw Art |
Proste, szybkie i zapieczone. Idealna alternatywa dla „trywialnego” koleta. Nieco odbiegająca co prawda w smaku i konsystencji, niemniej chrupki z wierzchu i kremowy w środku może z całą stanowczością konkurować z jakimkolwiek kawałkiem mięsa. Amatorom sera tłumaczyć tego nie trzeba, a ruszony konfiturą z żurawiny, wręcz ich otumani… jak nas :-)
Składniki:
Ser camembert (najlepiej naturalny, choć inne rodzaje również
mają swoje uroki smakowe ;-)
Jak to przy kotletach – mąka, jajko, bułka tarta
Olej do smażenia
Przygotowanie:
Uwaga, cała trudność polega na obtoczeniu sera w odrobinie
mąki, rozbełtanym jajku i bułce tartej (jak to zwykle prze schabowym bywa) ;-)
Następnie obsmażam obtoczone krążki na oleju do pożądanego zarumienienia.
Podaję z reguły z konfiturą z żurawiny lub borówki, z surówką
z sałaty lodowej, pomidorów, ogórków i cukrowej cebuli. Surówkę oczywiście polewam
czosnkowym sosem lub samym naturalnym jogurtem.
![]() |
Fot. Straw Art |
Sos czosnkowy
Jogurt grecki i majonez mieszam pół na pół. Dodaję wyciśnięty
ząbek czosnku, odrobinę brązowego cukru i dużo świeżo mielonego pieprzu (na mniej
więcej szklankę co najmniej łyżeczkę ). Cała impreza….
Tak więc zapiekany ser, borówka, surówka i czosnkowy sos….
![]() |
Fot. Straw Art |
Smacznego :-)
Komentarze
Prześlij komentarz