![]() |
Fot. Straw Art |
Zahaczymy dzisiaj o część Ameryki środkowej. Tacos, burrito,
czy niektóre wersje chili nijak nie komponowałyby się bez tradycyjnego,
kukurydzianego, bądź pszennego placka. Tak więc pobawimy się dzisiaj z tortillą
faszerowaną burrito z indyka i warzywami.Tortilla, którą zdecydowanie uważam za najprostszą formę
placka ,oczywiście należy wykonać samemu. Trudność przygotowania waha się
pomiędzy zero a minus jeden, więc kupowanie gotowych, chemicznych tworów, można
bez skrupułów uznać za profanację.
Placki…
Składniki:
Trzy szklanki mąki kukurydzianej, lub pszennej
Szczypta soli
Cztery łyżki smalcu
Półtorej szklanki gorącej wody.
Przygotowanie:
Mąkę przesiewam do miski i
dodaję sól. W gorącej wodzie rozpuszczam smalec dodając sukcesywnie do
mąki wyrabiam sprężyste ciasto. Dzielę na części, żeby rozwałkować placki,
mniej więcej piętnastocentymetrowej średnicy, które smażę na mocno rozgrzanej
patelni, bez tłuszczu. Smażenie trwa około minuty z każdej ze stron. Placki
nabierają powietrza tworząc pęcherze i dość szybko się rumienią z racji dodania wysokoenergetycznego tłuszczu.
Przygotowane placki przykrywam wilgotną ściereczką, co by nie wysychały.
…Farsz
Składniki:
Pierś lub mielone mięso z indyka
Puszka krojonych pomidorów
Dwa świeże pomidory
Kilka liści sałaty lodowej
Puszka kukurydzy
Cukrowa cebula
Czerwona, słodka papryka
Ząbek czosnku
Limonka
Przyprawy – sól, pieprz ziołowy, otarte oregano, bazylia,
cząber, lub jakaś przyprawa gotowa żywcem wyrwana z Meksyku.
Przygotowanie:
Mielone mięso indycze, lub pokrojoną w drobne kawałki pierś
marynuję w przyprawach i czosnku. Po mniej więcej godzinie smażę na niewielkiej
ilości tłuszczu do zrumienienia z posiekaną połową cebulki i pokrojoną na
drobno czerwoną papryką. Następnie dodaję puszkę pomidorów i kukurydzę. Duszę jeszcze przez dziesięć minut
do zredukowania sosu.
W usmażone placki
tortilli nakładam kolejno – sos pomidorowy (najlepsza byłaby salsa , ale o tym
kiedy indziej), smaruję guacamole, nakładam farsz z indyka, pokrojone w drobną
kostkę świeże pomidory, posiekaną w piórka resztę cukrowej cebulki, porwaną na strzępy sałatę lodową i na koniec skrapiam
limonką.
![]() |
Fot. Straw Art |
Smacznego :-)
Komentarze
Prześlij komentarz