![]() |
Fot. Straw Art |
Nie ma jak niedzielny poranek w domu. Gwizdek czajnika, świeżo
pachnąca kawa, zaspane oczy domowników i… śniadanie...
Jednymi ze sztandarowych dań są u nas jajka. Poprzez pasty
jajeczne, omlety, zarówno te na słodko jak i te z warzywami, po ileś rodzajów
jajecznic, sadzonych, w koszulkach, czy wiedeńsku, jajka budują nam niedzielę.
Świeże, często dwu-żółtkowe, nabyte dzień wcześniej na okolicznym bazarze…. To
bawmy się :-)
Sadzone na grzankach…
Składniki:
Dwie kromki pieczywa pszennego, tostowego
Dwa jajka
Masło,
olej, sól, odrobina szczypiorku i warzywa do chrupania – co kto lubi, ja
preferuję gruntowego ogórka, rzodkiew białą, kilka listków rucoli i malinowe
pomidory.
Przygotowanie:
Chleb tostowy opiekam w opiekaczu na stan średnio chrupiący.
Na rozgrzanej patelni smażę jajka sadzone tak, żeby samo białko było idealnie
ścięte, a żółtko łypało nienaruszonym „okiem”. Sadzone układam na grzankach z
chleba i posypuję szczypiorkiem.
Chrupiący chleb taplany w rozlanym żółtku, poprawione
malinowym pomidorem i dajmy na to lekko słodką kawą zbożową…… auć :-)
![]() |
Fot. Straw Art |
Jajecznica
z kurkami...
Danie sezonowe. Zawsze trafia mnie latem, lub późną jesienią
– jak pojawią się świeże kurki. Jajecznicę z grzybami lubię w ogóle. Dobrze wysmażone
podgrzybki, czy prawdziwki do jajek pasują idealnie, niemniej to rydze, czy
bardziej dostępne kurki dają tej potrawie iście lekko orzechowy posmak.
Składniki:
Dwa jajka
Garść, lub dwie kurek
Masło
Sól i odrobinka pieprzu.
Przygotowanie:
Umyte i oczyszczone kurki, jeśli są duże kroję na drobno,
małe przekrawam na pół. Następnie wrzucam na rozgrzaną patelnię bez tłuszczy –
mają puścić wodę, odparować i się dobrze zrumienić. Gdy już grzyby są dobrze
zarumienione oprószam je solą i delikatnie świeżo mielonym pieprzem, daję dwie
łyżki masła i wbijam jajka. Staram się, żeby jak najdłużej żółtka były całe, a
białko się ścięło. Na sam koniec, w zasadzie już po wyłączeniu ognia pod
patelnią delikatnie łączę żółtka z białkiem i grzybami i mieszam jeszcze przez
minutę – tak zrobiona jajecznica jest idealnie kremowa. Doskonale łączy się ze
świeżą bagietką z masłem, lub grzankami z ciemnego pieczywa.
![]() |
Fot. Straw Art |
Smacznego :-)
Komentarze
Prześlij komentarz