![]() |
Fot. Straw Art |
Zdecydowanie można je uznać za jeden ze smaków dzieciństwa.
Nie raz babcia raczyła mnie plackami ziemniaczanymi z cukrem, dżemem, czy
kwaśną śmietaną. Ilekroć pojawiały się na stole, bez względu na to czy
oprawione były czymś słodkim, czy podane do bardziej treściwych potraw, znikały
bezdyskusyjnie.
To co prezentujemy dzisiaj jest nabytkiem całkiem niedawnym, którym zaraziła mnie moja siostra. Placki ziemniaczane owszem, ale miast pudrów, czy dżemów pojawia się w ich towarzystwie wołowina z warzywami.
Placki ziemniaczane
Składniki:
Półtora kilograma ziemniaków
Dwie średnie cebule
Pół szklanki mąki
Dwa jajka
Szczypta soli
Olej do smażenia
Przygotowanie:
Ziemniaki obieramy i kroimy na mniejsze kawałki. Cebulę
również. Wszystko przepuszczamy przez maszynkę lub trzemy na tarce na drobnych
oczkach. Do powstałej masy dodajemy roztrzepane jajka, sól, mąkę i z wyrobionej
masy smażymy na patelni cienkie chrupiące placki.
Cała reszta ….
Składniki:
Półtora kilograma wołowiny (wołowa polędwica, udziec, czy co
kto tam lubi)
Średnia cebula
Ząbek czosnku
Czerwona papryka
Dziesięć średnich pieczarek
Cztery kiszone ogórki
Marchewka
Koncentrat pomidorowy (dwie łyżki)
Sól, pieprz, listek laurowy, ziele angielskie, mąka do
oprószenia mięsa, olej do smażenia.
Przygotowanie :
W garnku wstawiam wodę i dodając obraną marchewkę, listek,
ziele angielskie, odrobinę soli i pieprzu, przygotowuję wywar. Mięso kroimy na
małe podłużne kawałki, oprószamy pieprzem, odrobiną soli i mąką i smażymy na
gorącym tłuszczu. Obsmażone mięso ląduje kolejno w gotującym się wywarze.
Następnie obieram i kroję na drobno cebulę, paprykę czerwoną i pieczarki. Każde
z pokrojonych warzyw smażę na patelni osobno i kolejno dodaję do mięsa (paprykę
przesmażam na większym ogniu, co by mocniej ją zarumienić, a na ostatnie dwie
minuty dodaję dwie łyżki masła – robi się nadspodziewanie smaczna ). Następnie
dodaję obrany czosnek, pokrojonego w drobną kostkę kiszonego ogórka, przecier
pomidorowy i duszę do miękkości mięsa. Jeśli mąka od prószenia mięsa
niewystarczająco zagęści sos, należy go oczywiście dodatkowo zagęścić, niemniej
nigdy nie miałem takiej potrzeby.
Tak przygotowane placki ziemniaczane, podane z wołowiną z
warzywami, idealnie licują się z kleksem kwaśnej śmietany lub jogurtu greckiego,
a dodatkowo jako jarzynka mogą pojawić się pieczone i zasmażane czerwone
buraczki.
![]() |
Fot. Straw Art |
Smacznego :-)
Komentarze
Prześlij komentarz