![]() |
Fot. Straw Art |
Tak jak nie przepadam za zupami krem, czy nieprzytomnie
miksowanymi, tak moja rodzina stoi w opozycji. Przecedzony barszcz, klarowna
pomidorowa, krem z dyni znajdują pełnię aprobaty. Jedną z niewielu zup, jak to
ujmuję „gładko wchodzących” jest zupa grzybowa, byleby ją kluseczkiem okrasić :-)
Składniki:
Mały szponder
Skrzydełko kurczaka
Świeże lub mrożone prawdziwki i podgrzybki (około ½ kg)
Kilka suszonych prawdziwków
Dwie marchewki
100 ml śmietany
Sól, pieprz, listek laurowy, ziele angielskie, opcjonalnie
kostka grzybowa.
Przygotowanie:
W garnku gotuję, w
lekko osolonej wodzie, wywar ze szpondra, skrzydełek i marchewki, listka,
suszonych prawdziwków i ziela. Po mniej więcej godzinie wygotowywania wyciągam
wszystko i dodaję grzyby. Gotuję około dwudziestu minut i odstawiam do
przestygnięcia. Następnie miksuję wywar z grzybami i marchewką, gotuję kolejne
dwadzieścia minut i zaprawiam śmietaną. Dodaję sól i pieprz do smaku.
Gotowe :-)
Komentarze
Prześlij komentarz