![]() |
Fot. Straw Art |
Kolejne proste danie z grecką nutą. Pity faszerowane mięsem i warzywami. W zasadzie obowiązuje dowolność. Tym razem pakowaliśmy grillowanego kurczaka z kompletem pożądanych warzyw, a wszystko w towarzystwie sosów – czosnkowego, lub tzatziki. Proste i smaczne, w znakomity sposób zastępujące typowy fast food.
Chlebki pita - tu znajdziesz przepis
Składniki na farsz:
Pierś z kurczaka, a najlepiej trybowane podudzia.
Czerwona papryka
Dwa świeże długie ogórki
Cukrowa, lub czerwona cebula
Świeży pomidor
Sałata lodowa
Jogurt grecki
Trzy ząbki czosnku
Sok z połowy cytryny
Kilka łyżek oliwy
Przyprawy – sól pieprz, kmin rzymski, słodka i ostra papryka,
szczypta oregano, świeża bazylia, koperek i mięta.
Przygotowanie:
Kurczaka marynuję w kuminie, paprykach, ostrej i słodkiej, soli, pieprzu, połowie soku z cytryny, dwóch
ząbkach czosnku, odrobinie oliwy i odstawiam na godzinę do lodówki, co by się
przegryzł.
W międzyczasie kroję w niemałe kawałki paprykę i pomidory, cebulę
w piórka. Sałatę lodową rwę na małe cząstki.
Tzatziki – ogórki obieram, pozbawiam gniazd nasiennych i
ścieram na tarce o średnich oczkach. Solę i odstawiam żeby puściły wodę.
Odsączam i mieszam w misce z jogurtem, wyciśniętym ząbkiem czosnku,
poszatkowanym koperkiem, miętą i bazylią i resztą soku z cytryny. Odstawiam do
lodówki na chwilę, żeby również się lekko przegryzło (dla leniwych – wystarczy
jogurt i gotowy sos w proszku. Bywają całkiem niczego sobie :)
Na patelni rozgrzewam oliwę i obsmażam kurczaka do
zrumienienia, lub lekko skrapiam oliwą i grilluję.
Do przygotowanych chlebków kolejno lądują – sos tzatziki, lub
czosnkowy, kilka kawałków kurczaka, po
kilka kawałków papryki, sałaty, pomidora i piórek cebuli. Na wierzch jeszcze
odrobina sosu i …… smacznego :-)
Komentarze
Prześlij komentarz