Chlebki pita

Fot. Straw Art


Składniki :

Trzy szklanki przesianej mąki
Kubek ciepłej wody
20 g drożdży
Szczypta soli.

Przygotowanie:

Do ciepłej wody dodaję drożdże i czekam aż zaczną pracować. Dodaję do mąki i wyrabiam na nieklejącą się do dłoni masę. Odstawiam na 20 minut. Po wyrośnięciu wyrabiam ciasto jeszcze raz przez około pięć minut. Formuję placki o średnicy piętnastu centymetrów i centymetrowej grubości. Takie krążki lądują w piekarniku na 10 minut przy temperaturze 200 stopni.


Tak wypieczone pity mają to do siebie, że po przecięciu na pół formuje się kieszeń, w którą można nałożyć sałatę lodową, pomidory, paprykę, ogórki etc. 

Fot. Straw Art

Przepisy z wykorzystaniem chlebków: 


Smacznego :-)

Komentarze