Befsztyk tatarski

Fot. Straw Art


Przystawka, której na świątecznym stole zabraknąć nie może. Obok różnych postaci śledzia, faszerowanych jaj, past, czy auszpików, tatar zdecydowanie wyróżnia się wśród „starterów”. Delikatny smak  wołowiny, kremowa konsystencja żółtek i oleju, w towarzystwie kiszonego ogórka, cebulki i przypraw budzi we mnie świąteczne wspomnienia z dzieciństwa.


Składniki :

Pół kilograma chudej mielonej wołowiny (najlepiej polędwicy)
Średnia cebula
Cztery średnie ogórki kiszone
Pięć żółtek kurzych jaj
Olej – tyle ile wchłonie mięso
Sól, pieprz do smaku.
Można dodać trzy- cztery marynowane grzyby.


Przygotowanie:


Wołowinę rozcieram w misce powoli dodając olej i żółtka, tak żeby uzyskać kremową masę. Siekam na drobno cebulkę i obrane kiszone ogórki. Dodaję do mięsa, doprawiam solą i pieprzem. 

Doprawione mięso można podawać osobno z posiekanym ogórkiem i cebulą, ale ja wolę gdy wszystko tworzy jedną różną w konsystencji całość. 

Bardzo istotne jest to, aby potrawę przygotowywać tuż przed podaniem.


Smacznego :-)


Komentarze