Pity faszerowane mięsem i warzywami

Fot. Straw Art

Kolejne proste danie z grecką nutą. Pity faszerowane mięsem i warzywami. W zasadzie obowiązuje dowolność. Tym razem pakowaliśmy grillowanego kurczaka z kompletem pożądanych warzyw, a wszystko w towarzystwie sosów – czosnkowego, lub tzatziki. Proste i smaczne, w znakomity sposób zastępujące typowy fast food.

Chlebki pita - tu znajdziesz przepis

Składniki na farsz:

Pierś z kurczaka, a najlepiej trybowane podudzia.
Czerwona papryka
Dwa świeże długie ogórki
Cukrowa, lub czerwona cebula
Świeży pomidor
Sałata lodowa
Jogurt grecki
Trzy ząbki czosnku
Sok z połowy cytryny
Kilka łyżek oliwy
Przyprawy – sól pieprz, kmin rzymski, słodka i ostra papryka, szczypta oregano, świeża bazylia, koperek i mięta.

Przygotowanie:

Kurczaka marynuję w kuminie, paprykach, ostrej i słodkiej,  soli, pieprzu, połowie soku z cytryny, dwóch ząbkach czosnku, odrobinie oliwy i odstawiam na godzinę do lodówki, co by się przegryzł.
W międzyczasie kroję w niemałe kawałki paprykę i pomidory, cebulę w piórka. Sałatę lodową rwę na małe cząstki.
Tzatziki – ogórki obieram, pozbawiam gniazd nasiennych i ścieram na tarce o średnich oczkach. Solę i odstawiam żeby puściły wodę. Odsączam i mieszam w misce z jogurtem, wyciśniętym ząbkiem czosnku, poszatkowanym koperkiem, miętą i bazylią i resztą soku z cytryny. Odstawiam do lodówki na chwilę, żeby również się lekko przegryzło (dla leniwych – wystarczy jogurt i gotowy sos w proszku. Bywają całkiem niczego sobie :)
Na patelni rozgrzewam oliwę i obsmażam kurczaka do zrumienienia, lub lekko skrapiam oliwą i grilluję.


Do przygotowanych chlebków kolejno lądują – sos tzatziki, lub czosnkowy,  kilka kawałków kurczaka, po kilka kawałków papryki, sałaty, pomidora i piórek cebuli. Na wierzch jeszcze odrobina sosu i …… smacznego :-)


Komentarze