Cukinia …

Fot. Straw Art

Ta kuzynka dyni będzie się na naszym stole przewijała w różnych postaciach. To racuszek, to kotlecik, to wypełniacz warzywny, czy kolorystyczna fanaberia. Do tego całkiem zdrowa. Tym razem wypełnia nasz niedzielny stół w wersji faszerowanej mielonym mięsem.

Składniki:

Trzy średnie cukinie, kabaczki, lub bakłażany
Pół kilograma mięsa mielonego wieprzowego, lub drobiowego
Średnia cebula
Świeży pomidor
Dwa ząbki czosnku
20 dkg sera żółtego
Sól, pieprz, czerwona słodka papryka, olej do smażenia

Przygotowanie:

Mielone mięso solę, doprawiam pieprzem i odstawiam na godzinę. Po godzinie, na rozgrzaną patelnię wrzucam poszatkowaną cebulę, przetarty lub wyciśnięty ząbek czosnku i chwilę przesmażam. Następnie dodaję mielone mięso i wszystko razem smażę na średnim ogniu około dziesięciu minut, często mieszając. Na ostatnie dwie minuty dodaję kolejny wyciśnięty ząbek czosnku oraz pokrojonego na drobno pomidora. Przyprawiam do smaku solą, pieprzem i papryką. Tak przygotowany farsz odstawiam do  wystygnięcia.

Cukinie przekrawam na połowy i łyżką wydrążam gniazda nasienne tworząc miejsce dla mojego farszu, który pieczołowicie wkładam do środka. Następnie układam je na  blasze wyściełanej papierem do pieczenia i zapiekam około dwudziestu minut w temperaturze 180 stopni. Na sam koniec posypuję tartym żółtym serem i zapiekam jeszcze pięć minut.

Tak przygotowane cukinie idealnie współgrają z pomidorami, czosnkowym sosem, czy sałatą lodową. Albo ze wszystkim na raz :-)

Fot. Straw Art

Smacznego :-)

Komentarze