Burrito z indykiem

Fot. Straw Art


Zahaczymy dzisiaj o część Ameryki środkowej. Tacos, burrito, czy niektóre wersje chili nijak nie komponowałyby się bez tradycyjnego, kukurydzianego, bądź pszennego placka. Tak więc pobawimy się dzisiaj z tortillą faszerowaną burrito z indyka i warzywami.
Tortilla, którą zdecydowanie uważam za najprostszą formę placka ,oczywiście należy wykonać samemu. Trudność przygotowania waha się pomiędzy zero a minus jeden, więc kupowanie gotowych, chemicznych tworów, można bez skrupułów uznać za profanację.

Placki…

Składniki:

Trzy szklanki mąki kukurydzianej, lub pszennej
Szczypta soli
Cztery łyżki smalcu
Półtorej szklanki gorącej wody.

Przygotowanie:

Mąkę przesiewam do miski i  dodaję sól. W gorącej wodzie rozpuszczam smalec dodając sukcesywnie do mąki wyrabiam sprężyste ciasto. Dzielę na części, żeby rozwałkować placki, mniej więcej piętnastocentymetrowej średnicy, które smażę na mocno rozgrzanej patelni, bez tłuszczu. Smażenie trwa około minuty z każdej ze stron. Placki nabierają powietrza tworząc pęcherze i dość szybko się rumienią  z racji dodania wysokoenergetycznego tłuszczu. Przygotowane placki przykrywam wilgotną ściereczką, co by nie wysychały.

…Farsz

Składniki:

Pierś lub mielone mięso z indyka
Puszka krojonych pomidorów
Dwa świeże pomidory
Kilka liści sałaty lodowej
Puszka kukurydzy
Cukrowa cebula
Czerwona, słodka papryka
Ząbek czosnku
Limonka
Przyprawy – sól, pieprz ziołowy, otarte oregano, bazylia, cząber, lub jakaś przyprawa gotowa żywcem wyrwana z Meksyku.

Przygotowanie:

Mielone mięso indycze, lub pokrojoną w drobne kawałki pierś marynuję w przyprawach i czosnku. Po mniej więcej godzinie smażę na niewielkiej ilości tłuszczu do zrumienienia z posiekaną połową cebulki i pokrojoną na drobno czerwoną papryką. Następnie dodaję puszkę pomidorów i  kukurydzę. Duszę jeszcze przez dziesięć minut do zredukowania sosu.

W usmażone  placki tortilli nakładam kolejno – sos pomidorowy (najlepsza byłaby salsa , ale o tym kiedy indziej), smaruję guacamole, nakładam farsz z indyka, pokrojone w drobną kostkę świeże pomidory, posiekaną w piórka resztę cukrowej cebulki,  porwaną na strzępy sałatę lodową i na koniec skrapiam limonką. 

Fot. Straw Art

Smacznego :-)


Komentarze