Niedzielne śniadania…

Fot. Straw Art


Nie ma jak niedzielny poranek w domu. Gwizdek czajnika, świeżo pachnąca kawa, zaspane oczy domowników i… śniadanie...


Jednymi ze sztandarowych dań są u nas jajka. Poprzez pasty jajeczne, omlety, zarówno te na słodko jak i te z warzywami, po ileś rodzajów jajecznic, sadzonych, w koszulkach, czy wiedeńsku, jajka budują nam niedzielę. Świeże, często dwu-żółtkowe, nabyte dzień wcześniej na okolicznym bazarze…. To bawmy się :-)

Sadzone na grzankach…

Składniki:

Dwie kromki pieczywa pszennego, tostowego
Dwa jajka
Masło, olej, sól, odrobina szczypiorku i warzywa do chrupania – co kto lubi, ja preferuję gruntowego ogórka, rzodkiew białą, kilka listków rucoli i malinowe pomidory.

Przygotowanie:

Chleb tostowy opiekam w opiekaczu na stan średnio chrupiący. Na rozgrzanej patelni smażę jajka sadzone tak, żeby samo białko było idealnie ścięte, a żółtko łypało nienaruszonym „okiem”. Sadzone układam na grzankach z chleba i posypuję szczypiorkiem.
Chrupiący chleb taplany w rozlanym żółtku, poprawione malinowym pomidorem i dajmy na to lekko słodką kawą zbożową…… auć :-)

Fot. Straw Art


Jajecznica z kurkami...

Danie sezonowe. Zawsze trafia mnie latem, lub późną jesienią – jak pojawią się świeże kurki. Jajecznicę z grzybami lubię w ogóle. Dobrze wysmażone podgrzybki, czy prawdziwki do jajek pasują idealnie, niemniej to rydze, czy bardziej dostępne kurki dają tej potrawie iście lekko orzechowy posmak.

Składniki:

Dwa jajka
Garść, lub dwie kurek
Masło
Sól i odrobinka pieprzu.

Przygotowanie:

Umyte i oczyszczone kurki, jeśli są duże kroję na drobno, małe przekrawam na pół. Następnie wrzucam na rozgrzaną patelnię bez tłuszczy – mają puścić wodę, odparować i się dobrze zrumienić. Gdy już grzyby są dobrze zarumienione oprószam je solą i delikatnie świeżo mielonym pieprzem, daję dwie łyżki masła i wbijam jajka. Staram się, żeby jak najdłużej żółtka były całe, a białko się ścięło. Na sam koniec, w zasadzie już po wyłączeniu ognia pod patelnią delikatnie łączę żółtka z białkiem i grzybami i mieszam jeszcze przez minutę – tak zrobiona jajecznica jest idealnie kremowa. Doskonale łączy się ze świeżą bagietką z masłem, lub grzankami z ciemnego pieczywa.

Fot. Straw Art

Smacznego :-)


Komentarze