Placki ziemniaczane z wołowiną i warzywami

Fot. Straw Art


Zdecydowanie można je uznać za jeden ze smaków dzieciństwa. Nie raz babcia raczyła mnie plackami ziemniaczanymi z cukrem, dżemem, czy kwaśną śmietaną. Ilekroć pojawiały się na stole, bez względu na to czy oprawione były czymś słodkim, czy podane do bardziej treściwych potraw, znikały bezdyskusyjnie.

To co prezentujemy dzisiaj jest nabytkiem całkiem niedawnym, którym zaraziła mnie moja siostra. Placki ziemniaczane owszem, ale miast pudrów, czy dżemów pojawia się w ich towarzystwie wołowina z warzywami.

Placki ziemniaczane

Składniki:

Półtora kilograma ziemniaków
Dwie średnie cebule
Pół szklanki mąki
Dwa jajka
Szczypta soli
Olej do smażenia

Przygotowanie:

Ziemniaki obieramy i kroimy na mniejsze kawałki. Cebulę również. Wszystko przepuszczamy przez maszynkę lub trzemy na tarce na drobnych oczkach. Do powstałej masy dodajemy roztrzepane jajka, sól, mąkę i z wyrobionej masy smażymy na patelni cienkie chrupiące placki.

Cała reszta ….

Składniki:

Półtora kilograma wołowiny (wołowa polędwica, udziec, czy co kto tam lubi)
Średnia cebula
Ząbek czosnku
Czerwona papryka
Dziesięć średnich pieczarek
Cztery kiszone ogórki
Marchewka
Koncentrat pomidorowy (dwie łyżki)
Sól, pieprz, listek laurowy, ziele angielskie, mąka do oprószenia mięsa, olej do smażenia. 

Przygotowanie :

W garnku wstawiam wodę i dodając obraną marchewkę, listek, ziele angielskie, odrobinę soli i pieprzu, przygotowuję wywar. Mięso kroimy na małe podłużne kawałki, oprószamy pieprzem, odrobiną soli i mąką i smażymy na gorącym tłuszczu. Obsmażone mięso ląduje kolejno w gotującym się wywarze. Następnie obieram i kroję na drobno cebulę, paprykę czerwoną i pieczarki. Każde z pokrojonych warzyw smażę na patelni osobno i kolejno dodaję do mięsa (paprykę przesmażam na większym ogniu, co by mocniej ją zarumienić, a na ostatnie dwie minuty dodaję dwie łyżki masła – robi się nadspodziewanie smaczna ). Następnie dodaję obrany czosnek, pokrojonego w drobną kostkę kiszonego ogórka, przecier pomidorowy i duszę do miękkości mięsa. Jeśli mąka od prószenia mięsa niewystarczająco zagęści sos, należy go oczywiście dodatkowo zagęścić, niemniej nigdy nie miałem takiej potrzeby.
Tak przygotowane placki ziemniaczane, podane z wołowiną z warzywami, idealnie licują się z kleksem kwaśnej śmietany lub jogurtu greckiego, a dodatkowo jako jarzynka mogą pojawić się pieczone i zasmażane czerwone buraczki.

Fot. Straw Art


Smacznego  :-)



Komentarze