Grzybowa

Fot. Straw Art


Tak jak nie przepadam za zupami krem, czy nieprzytomnie miksowanymi, tak moja rodzina stoi w opozycji. Przecedzony barszcz, klarowna pomidorowa, krem z dyni znajdują pełnię aprobaty. Jedną z niewielu zup, jak to ujmuję „gładko wchodzących” jest zupa grzybowa, byleby ją kluseczkiem okrasić :-)

Składniki:

Mały szponder
Skrzydełko kurczaka
Świeże lub mrożone prawdziwki i podgrzybki (około ½ kg)
Kilka suszonych prawdziwków
Dwie marchewki
100 ml śmietany
Sól, pieprz, listek laurowy, ziele angielskie, opcjonalnie kostka grzybowa.

Przygotowanie:


W garnku gotuję,  w lekko osolonej wodzie, wywar ze szpondra, skrzydełek i marchewki, listka, suszonych prawdziwków i ziela. Po mniej więcej godzinie wygotowywania wyciągam wszystko i dodaję grzyby. Gotuję około dwudziestu minut i odstawiam do przestygnięcia. Następnie miksuję wywar z grzybami i marchewką, gotuję kolejne dwadzieścia minut i zaprawiam śmietaną. Dodaję sól i pieprz do smaku. 

Gotowe :-)


Komentarze