Makaron ryżowy z….

Fot. Straw Art

Uwielbiamy makarony, niemniej ryżowy wydaje się być najtrafniejszą wersją i to z kilku powodów. Po pierwsze w porównaniu z tradycyjnymi „kluchami” jest nadzwyczaj lekki. Po drugie nie narzuca się swoim smakiem i z chęcią przybiera smak dodanych doń dodatków. Konsystencja i uległość w przejmowaniu smaków powodują, że makaron ryżowy w zasadzie znajduje się idealnie w każdym towarzystwie. Ale co najważniejsze – nie wymaga gotowania. 

Tym razem upichcił się nam z kurczakiem i warzywami….

Składniki:

150g makaronu ryżowego (najlepsze są nitki)
Pięć wytrybowanych udek kurczaka
Mała cukinia
Średnia marchewka
Połowa czerwonej papryki
Średnia cebula cukrowa
Garść zielonego groszku
Garść fasolki szparagowej
Kawałek korzenia imbiru
Ząbek czosnku
Sól, pieprz, łyżeczka octu ryżowego, dwie łyżeczki ciemnego sosu sojowego, łyżeczka brązowego cukru. Olej roślinny do smażenia i marynaty.

Przygotowanie:

Przygotowuję marynatę z kilku łyżek oleju, łyżki sosu sojowego, octu ryżowego, brązowego cukru, szczypty soli i pieprzu, oraz startego na drobnych oczkach korzenia imbiru.
Wytrybowane udka kurczaka kroję na mniejsze kawałki, zalewam marynatą i odstawiam na 1.5 h do lodówki.

W garnku z lekko osoloną wodą gotuję zielony groszek i fasolkę szparagową tak, żeby nie były zbyt miękkie i odcedzam.
Cukinię kroję w „pół-talarki” czerwoną paprykę i marchewkę w słupki, a cukrową cebulkę w piórka.

Na rozgrzaną głęboką patelnię (najlepszy byłby „wok”) wlewam łyżkę oleju i dodaję zamarynowanego wcześniej kurczaka. Smażę około pięciu minut na dużym ogniu często mieszając. Następnie dodaję wszystkie warzywa, łyżkę sosu sojowego i popełniam proceder smażenia przez kolejne pięć do siedmiu minut.

I puenta – makaron ryżowy łamię na mniejsze kawałki, zalewam wrzątkiem i zostawiam na cztery do pięciu minut pod przykryciem. Dodaję do kurczaka z warzywami i przesmażam dwie góra trzy minuty na mniejszym już ogniu, oczywiście często mieszając. Tak przygotowany makaron ryżowy idealnie pasuje do sosów słodko kwaśnych, które swobodnie można dostać w każdym sklepie (kryptoreklamy nie będzie… )


Smacznego   :-)

Komentarze